Amsterdam1870 - 1963

Het verhaal van Janus Vaten begint in 1870 als Hendricus Cornelis Janus vlakbij het Rijksmuseum in Amsterdam een eigen kuiperij start. De oprichter van Janus Vaten is een visionair, een vakman, maar meer nog een handelsman.

De Zaanstreek, het eerste grote industriegebied van Holland, is met zijn olie- en vetfabrieken een belangrijke afzetmarkt. Na de verhuizing naar de Omval, een landtong in de Amstel, neemt zijn tweede zoon, Antonius Johannes, de zaak over. Hij laat hallen bouwen, stapt van dekschuiten over naar vervoer via trailers en neemt extra mensen aan. De kuiperij ontwikkelt zich op alle gebieden en groeit uit tot een van de grootste van het land.

  • In 1948 treedt de derde generatie Janussen naar voren
  • Hendricus Wilhelmus Janus verplaatst het bedrijf naar de Duivendrechtsekade
  • Stappen over van het houten vat naar staal

Geschiedenis van Janus Vaten
Geschiedenis transport

Gorinchem1963 - 1977

In 1963 verlaat Janus Vaten Amsterdam om in Gorinchem neer te strijken. Een strategische keuze voor een centrale plaats tussen Rotterdam, het Ruhrgebied en Antwerpen, want daar zitten de klanten.

Vroeger Janus vaten
Vroeger de transport

In de jaren zestig neemt het milieubewustzijn bij burgers en overheden toe. Janus Vaten zet hier direct op in met het bouwen van een waterzuivering en het verharden van terreinen. Strenge milieueisen zullen in de jaren die volgen zorgen voor een sanering van de branche. Automatisering van het productieproces is een andere opvallende ontwikkeling. De broers Henk en Frits Janus zorgen ervoor dat de productiehal wordt uitgerust met moderne machines en een was- en drooginstallatie.

  • De periode in Gorinchem staat voor groei
  • De chemie ontwikkelt zich, de oliemaatschappijen draaien goed, net als de farmacie en de food
  • Het perceel in Oosterhout komt in beeld

Oosterhout1977 - Heden

De komst naar Oosterhout biedt Janus Vaten volop kansen. Na de officiële opening in 1978 vinden jaarlijks uitbreidingen plaats. Begin jaren negentig beschikt Janus Vaten over zeven grote opslag- en productiehallen voor het reconditioneren van stalen deksel- en vloeistofvaten, met een speciale afdeling voor de vruchtensapindustrie.

Door het sluiten van een joint venture met de Amerikaanse packaging gigant Mauser in 2006, verwerft Janus Vaten bovendien een stevige positie in de markt van de intermediate bulk containers (IBC’s). Andere belangrijke keuzes worden gemaakt. In 2010 neemt het bedrijf het onderhoud van trailers in eigen hand. In 2012 wordt gestart met de productie van nieuwe vaten. En weer drie jaar later opent Janus Vaten een warehouse, zodat een totaalconcept van reconditionering, eigen productie, transport en opslag ontstaat.

  • Onder leiding van de vijfde generatie
  • Een tweede joint venture met Mauser
  • Ambities gericht op duurzaamheid, maatwerk en internationale expansie

Bedrijf van boven
Laden & Lossen lege vaten en containers Janus Vaten

Frankrijk2014 - Heden

International samenwerking

Om klanten nog beter te bedienen kijkt Janus Vaten over grenzen heen en zoekt het samenwerking met partijen die waarde toevoegen aan het productengamma van het bedrijf. De internationale ambities van Janus Vaten worden weerspiegeld door 2 nieuwe joint ventures met de Amerikaanse packaging-gigant Mauser.

Opslag IBC containers
Medewerkers Janus Vaten

Met deze joint ventures, NCG France North and South, heeft Janus Vaten een grote sprong vooruit gemaakt en zijn naam gevestigd in de markt van de IBC’s in Europa.

  • 3 Joint ventures met Mauser Packaging Solutions
  • 1 Vestiging in de Benelux en 2 in Frankrijk
  • Nieuwbouw 2021
Productiemedewerker vacature

150 jaarJanus Vaten

Janus Vaten is al vijf generaties lang een succesvol familiebedrijf. Het begon allemaal in Amsterdam met de reparatie van houten vaten. Inmiddels is het een bedrijf met meerdere locaties dat actief is in meer dan 20 landen.

Over ons